Kan det du spiser påvirke niveauet af angst?
Læs herunder om fødevarer, der kan skabe mental ubalance – og om dem, der kan bidrage til mere mental ro.
Kost & Angst
Koffein Boostet
-
Det er almindeligt kendt, at koffein virker opkvikkende. Men problemet er, at det boost sjældent fungerer særlig godt for mennesker med angst, især dem med panikangst.
Udover almindelig kaffe findes koffein også i mange sodavand (særligt cola), chokolade og te.
Til gengæld findes der flere alternativer til sodavand, som er sødet med stevia, hvis du vil undgå for mange sødestoffer, samt koffeinfri kaffe både som instant og i kapsler.
The Mean Green
-
Grønne bladgrøntsager som kål og spinat er fyldt med det beroligende mineral magnesium, som er kendt for at regulere nervesystemet og skabe ro.
Avocado indeholder B-vitaminer, der hjælper med produktionen af serotonin og dopamin, som sørger for at regulere vores humør.
Grønne æbler bidrager til en balanceret blodsukkerkurve. Et ustabilt blodsukker, forårsaget af for eksempel for meget hvidt sukker, får kroppen til at producere mere adrenalin, hvilket kan give en følelse af uro.
Cravings
-
Det hvide sukker er en synder – det ved du allerede. Men det er også det, der i større mængder får dit blodsukker til at svinge mest, hvilket kan påvirke produktionen af adrenalin.
Kokossukker derimod påvirker kroppen anderledes end almindeligt hvidt sukker, da det ikke giver de samme udsving i blodsukkeret – selvom det stadig kan give et udsving. Derfor er kokossukker et fint alternativ til at forsøde din mad, og det har en mild smag af karamel.
Men tag det roligt: Dit blodsukker bliver ikke ustabilt af et enkelt stykke kage eller en is ind imellem. Det handler om at nedbringe det daglige indtag og bevare balancen.
Alkohol
-
Alkohol ændrer hjernens kemi, hvis du drikker ofte og indtager flere genstande, end det anbefalede.
Ved indtag af store mængder alkohol falder serotoninniveauet – det kemiske signalstof i hjernen, som er med til at regulere vores humør.
Hvis du lever med angst, kan det være en god idé i svære perioder helt at afholde dig fra alkohol, indtil du igen føler, at du psykisk kan håndtere den kemiske ubalance, som alkohol medfører.